onsdag 18 maj 2011

Dagens problem

Pappa ringde idag när han va på sjukhuset för att träna lite. Han kom med ett väldigt underligt problem.
Han hade tydligen högre blodtryck efter han vilat i 20min än han hade just efter att han gjort något ansträngande. Detta startade då min nyfikenhet att sitta och fundera ut vad det kan vara för fel.
Det första man tänker är ju om blodtrycksmätaren som han använder sig av skulle va nått fel på när man ligger ner, men det gör ju det ännu konstigare att om han lägger sig ner och tar en gång direkt efter han lagt sig och sen väntar 20min och tar igen i samma läge så är blodtrycket högre.
Detta är ju antingen ett tecken på att manchetten är helt ute och cyklar och tar lite som den vill.
Om det nu inte skulle vara det...vad kan det då vara?!?
Satt just innan detta inlägg började skrivas om det skulle vara nått i kroppen som gör det. Tänkte då att hjärtat inte orkar pumpa ut lite hårt när han står upp och gör att han har ett lägre tryck men när han då ligger ner och helst efter 20min så har hjärtat fått bättre förutsättningar och kan då bli starkare och orka pumpa ut med den kapacitet som den ligger på.
För det är ju som svårare att pumpa ut och pumpa neråt för att sen trycka tillbaka det andra. Men ligger man då plant så "rinner" det nästan tillbaka till hjärtat automatiskt för det blir inget motstånd att det ska tryckas uppåt.
Nä detta får jag forska vidare i och hoppas väl på det förstnämnda att det ska va ett kalibreringsfel bara. Eller att det är användarfel.

-over and out-

1 kommentar:

  1. Det ska ju bli lägre när man ligger ner. När jag var gravid och fick högt blodtryck fick jag ofta komma en halvtimme tidigare för att hinna ligga ner och vila innan dom tog blodtrycket i hopp om att det skulle vara lägre då. Efter ansträngning ska det ju vara högre. Det måste ha varit nåt fel på machetten.

    SvaraRadera