måndag 12 januari 2009

Förlossningsberättelse

2jan -09 kl 09:30 (cirkus) : slemproppen släpper
runt 12-13 snåret åker jag och J ner på stan för att jag ska köpa hallonbladste (enligt myten så kan man genom att dricka detta starta förlossningen) och J ska på MQ och reashoppa. börjar få lite ont i ryggen och magen spänns som en basketboll.
I kassan på MQ så känner jag att detta är vad de kallar förvärkar...d måste va det. hade ju aldrig känt så här förut.
Väl hemma lägger jag mig för att vila. J åker iväg till några polare.

Vid kl 21 börjar det kännas som riktiga värkar. jag börjar klocka och det är ca 4-5min mellan varje. känns fortfarande hanterbart. men vid 23 går jag och lägger mig i ett varmt bad. det va himla skönt iaf. Ligger där i ca 2tim. Sen tar jag en alvedon och lägger mig i sängen. har rispåsen men den hjälper inte så mycke, men den värmer iaf lite.
Resten av natten sover jag högst i 10min i streck. det är ca så mellan värkarna. halv 4 tar jag ännu en alvedon. inget som hjälper dock.
kl halv 8 på morgonen den 3jan så är jag så uppgiven...nu gör det så ont att jag gråter...kan även bero på att jag sovit nada.
jag väcker J och säger att vi måste åka nu...jag klarar inte mer.
J:s kommentar: -Gå och lägg dig i badet.
Ok och så går jag och tappar upp ett bad, men jag orkade bara ligga i en halvtimme då gick jag upp och ringde förlossningen. jag kände som att värkarna kom tätt men när jag klockade så va det 5-6min emellan och ibland lite längre. hon på förlossningen sa att jag inte fick ta nån alvedon förrän halv 10 (kl va nu 8) men att jag skulle stanna hemma om det gick men att med den värktiden kunde jag komma in oxå.
Uppgiven som jag va för att jag inte fick ta några fler alvedon och för att d gjorde så ont så gick jag och la mig. somnade och vakna när J skulle åka på innebandycup. Han fråga om han skulle stanna hemma men jag kände inga värkar då så han fick åka.

Sov i 2timmar till sen va jag så kissnödig så d va bara att kliva upp...
Fick dock en konstig känsla. inga värkar nästan bara jättemilda och sen rörde det inte sig i magen...jag tryckte på magen (inte snällt utan sådär som BM bruka göra) men jag fick ingen respons...inte ens en liten vickning på lillrumpan...då kom paniken....DET RÖR SIG INTE...DET HAR DÖTT...
Paniken sköljde över mig och jag ringde J...DET RÖR SIG INTE!!! Du måste komma hem.
Jag ringde förlossningen och försökte hålla mig från att hulka allt för mycke, men hon sa att d e nog ingen fara men du kan komma in så du får lyssna på lilla hjärtat.
Jag grät hejdlöst när jag la på och gick på toa för att kissa och när jag satt där och hulkade så kände jag en liten rumpa som rörde sig i magen....då började jag böla ännumer...jag ringde J och jag sa att jag vill ändå åka in och kolla. Fast vi kan få åka tillbaka hem så vill jag ändå bara lyssna lite.

Så J hämtade upp mig och vi kommer in på förlossningen kl 15 den 3jan.
BM på förlossningen tar en CTG-kurva och allt är bra, hon ville även känna om jag öppnat mig nått. och då va jag öppen 3-4cm. Hon sa att jag va på gränsen att få va kvar, men att det inte va nån belastning på förlossningen så vi kunde stanna om vi ville.
Vi bestämde att vi skulle stanna. J åkte och köpte sig lite mat och så fick han duscha på förlossningen för det hade han inte hunnit när han åkte från innebandycupen.

Allt rullade på ganska bra. värkarna tilltog lite eftersom och jag öppnade mig till 6cm vid kl18.
Vid kl 20 så tog BM hål på hinnan och vattnet började sippra ut...lr flödade...d blev himla blött och varmt.
Värkarna tilltog rätt så bra nu och jag började fundera på att jag kanske skulle ta nått för all denna smärta jag hade i ryggen.
BM tyckte jag skulle ta sterila kvaddlar för min ryggsmärta eftersom d inte gjorde så ont annars utan d va d som gjorde mest ont. Jag har ju hört hur ont det gör men jag har ju funderat på att prova på det bara för att ha gjort det. Så det blev så. De sprutade in 8st men jag tappade känseln efter 6st. Det gjorde ont som slatan asså...d sticker jag inte under stolen men det hjälpte mig väldigt mycke. Jag började oxå me lustgasen lite innan där. Klockan va väl runt 21 när jag började me den.

Men jag tror nog jag hade klarat mig utan lustgasen för jag va inge bra på att andas i den. jag kände efter för länge om det verkligen va en värk och då hann jag inte få i mig tillräckligt.
Jag va iaf och kissade sista gången typ kl 22 sen va d bara att gå in och börja krysta.
Jag krystade i en timme. Under denna timmen så skrattade jag VÄLDIGT mycke. Jag låg konstant med lustgasen över näsa och mun, tänkte på allt jag läst om vad andra sagt och upplevt under deras förlossningar och hade lite egna konversationer om de olika stegen som jag gick igenom. d va sååå komiskt alltihop. J tyckte att jag pratade en massa strunt iaf. Tror jag det när jag tog så mycke och tungan inte riktigt ville hänga me. haha
sen kom det lilla underverket kl 23.
fick sy 6 inre och 3 yttre. d gjorde ont som fasen. vet inte hur hon la bedövningen, men d 3 yttre stygnen kände jag helt...där va d då ingen bedövning.

Ja sen är det bara underbart (förutom toabesöken =) )

2 kommentarer:

  1. Grattis till "stor" killen. Hoppas allt går bara fint. hare bra!
    /Veronica å Simon m fam

    SvaraRadera
  2. Jag fick också sy och de yttre stygnen var INTE kul!

    SvaraRadera