fredag 19 augusti 2011

Ampellilja



Tänk dig en växt som växer fort, som blir vacker och omfångsrik, som trivs lika bra på kontoret som i växthuset, som inte har några nämnvärda krav och som klarar strapatser. En växt, som inte bara suger åt sig för oss farliga ämnen i inneluften utan också avger mycket vattenånga, som fuktar luften och gör den behaglig för oss att vistas. En sådan fantastisk växt finns – ampellilja!
Namn:
Ampellilja, Chlorophytum comosum
Ursprung:
Växten kommer från Afrika, den växer vild från Etiopien till Sydafrika.
Blomman:
Blommorna är små men många, oansenliga, grön-vita.
Bladen:
Långa, smala blad bildar tät rosett. De är mjuka, har en ränna i mitten och är oftast mönstrade. Mönstret består av längsgående band, i mitten eller vid kanten.
Färgen:
Blommorna är oansenligt grön-vita, smälter ihop med bladens färger. Bladens längsgående linjer är antingen gula, vita eller crèmevita.
Säsong:
Ampellilja finns att köpa året om.
Växtplats:
Inomhus och i rumstemperatur året om. En ljus eller halvskuggig plats utan stark sol är bäst. I mörk skugga blir bladen helt gröna, i stark sol bleka eller brända.
Vatten och näring:
Håll jorden lätt och jämnt fuktig. Häll svag dos av Blomsterlandets flytande Krukväxtnäring i vattnet från vår till höst och resten av året samma svaga dos men bara en gång i månaden.
Hur du gör sedan
Som fullvuxen bildar växten långa revor med nya plantor. Då kräver den en ampel eller piedestal för att komma till sin rätt. Småplantorna kan du klippa av och plantera i egen kruka. Plantkrukan blir fort full av rotknölar, så du bör plantera om växten varje vår i Blomsterlandets Blomjord och i låg, vid kruka, där de många rotknölarna får tillräckligt med plats. Höga krukor är trendigt. Du kan ha din ampellilja i en sådan – plantera den i en låg och vid kruka och placera denna i en hög och smal ytterkruka. Simsalabim – helt enligt modet!
Värt att veta
Bladen växer i rosetter, som tillsammans blir som en lite vildvuxen grästuva. Från mitten växer långa, grenade revor ut på vilka det först kommer blommor och sedan småplantor. Sådana kommer även i spetsen på rankor, som inte blommat. Det blir som en fontän, helt otroligt vackert. Grenarna blir tunga, hänger långt nedanför krukan. Även om växten är mycket tolerant, klarar att utsättas för torka och torr luft, bör du måna om den, vattna jämnt, gödsla den och skona den från direkt värme. Liten omsorg gör växten till en stor skönhet.
Ampellilja är en bra nybörjarväxt, eftersom man nästan aldrig misslyckas med den. Låt barnen odla ampelliljor på sitt rum, följa rotbildningen i vatten, se alla revor växa ut och ”få levande ungar”, som sedan blir nya plantor. Tala om för barnen, att i många länder kallas växten för Spindel, så blir den ännu mer spännande. Växten är bra för barnrummet också av det skälet att den suger åt sig farliga eller obehagliga ämnen ur luften och att den med sin stora bladmassa fuktar den torra inneluften så att den blir behaglig att visats i. Ampelliljan är mångsidig, är en riktig hälsoväxt, väl värd att odla.


Ska nog se att jag kan döda den också. Hur lättskött den än är...HAHAHAHA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar