onsdag 3 december 2008

Lite om sista månaden...för den är ju nu

Ditt barn gör sig redo för den stora dagen

FULLT UTVECKLAT Ditt barn är nu fullt utvecklat och redo att komma till världen! Vid slutet av den sista graviditetsmånaden brukar barnet väga mellan 2,7 och 3,2 kilo och vara ungefär 45 till 50 cm långt. Den 37: e veckan har ditt barn redan alla reflexer som en nyfödd har. Barnet fortsätter att gå upp i vikt dag för dag, och bygger upp styrka och energireserver för sin resa genom förlossningskanalen och ut i stora, vida världen. Det lagunohår som täckt kroppen de senaste månaderna försvinner, och barnbeck (mekonium) samlas kontinuerligt i tarmarna. Det är det som sedan kommer att komma ut i barnets första blöja!

KLARA, FÄRDIGA... Ditt barn rör sig förmodligen nedåt den här månaden, och intar en position ännu längre ned i livmodern för att göra sig redo för förlossningen. Gradvis kommer huvudet fixeras, vilket gör att du upplever ett tryck nedåt så att det känns som om barnet verkligen skulle ploppa ut! Barnet kan röra sig mindre nu, när inkvarteringen har minskat i förhållande till barnets storlek. Vid det här laget skulle naglarna också behöva klippas. De allra sista veckorna kan viktuppgången minska, och barnet kan till och med gå ned i vikt. Moderkakan har svårt att försörja ett växande, fullgånget barn med näring. Allt detta är tecken på att det lilla barnet börjar bli redo att lämna sitt vattenfyllda hem.

Säkerhet under de sista veckorna

ATT GÖRA OCH INTE GÖRA DE SISTA VECKORNA Vid det här laget börjar du nog bli ganska trött på att vara gravid och du längtar säkert efter att få träffa ditt barn. Allteftersom det beräknade födelsedatumet närmar sig, börjar du önska att barnet skulle komma lite tidigare än beräknat. Men den sista månaden är mycket viktig. Lungorna blir starkare och den vikt barnet lägger på sig gör det väl rustat för de första dagarna i världen utanför. Kom ihåg att rent medicinskt är graviditeten inte fullgången förrän vid den 37:e veckans utgång. Barnet har det bäst inne i magen ett tag till. För att trygga din graviditet den kvarvarande tiden bör du vidta följande försiktighetsåtgärder:

BALANSGÅNG Om du har problem med balansen och inte känner dig så vig längre, låt bli att ta dig an vissa fysiska aktiviteter när du är ensam. Att klättra i och ur badkaret, till exempel, eller att sträcka sig efter något, kan få dig att tappa balansen och falla omkull. Du bör också undvika att bära tunga eller skrymmande saker som kan få dig att överanstränga dig eller ramla. Var ännu försiktigare än du är i vanliga fall. Om du känner dig stel och vill mjuka upp musklerna, gör lite stretchövningar hellre än ansträngande träning. Tänk på att du har lättare för att tappa andan eller bli yr, så se till att du inte riskerar att känna dig svimfärdig.

PÅ SPRÅNG Just nu är det inte rätt tidpunkt att bege sig alltför långt hemifrån. Om din förlossning skulle starta tidigare än beräknat, måste du vara inom räckhåll för din förlossningsklinik. Att köra eller åka bil är antagligen inte särskilt bekvämt med tanke på magens storlek och det faktum att barnet har sjunkit så långt ned. Åk bil så lite som möjligt, och var noga med att använda säkerhetsbältet. Bältet ska sitta under magen, tätt över höften. Se också till att ha ordenligt med benutrymme.

SÄKERT SEX Om inte vattnet har gått, är det helt säkert att ha sex, och dessutom bra träning för kroppen! När fosterhinnan brister och vattnet går, strax före eller under förlossningen, finns det inte längre något som skyddar barnet mot infektioner. Då bör man inte föra in någonting i slidan om det inte är nödvändigt ur medicinsk synpunkt. Undvik därför sex om fosterhinnan inte längre är intakt. Men så länge vattnet inte gått kan ni passa på att njuta av tysta, romantiska kvällar tillsammans innan barnet kommer och gör det knepigt att få tid till små privata stunder.

Hur vet jag att förlossningen startat?

TECKEN PÅ ATT FÖRLOSSNINGEN STARTAT När den stora dagen närmar sig, börjar du kanske fundera på hur du ska veta att förlossningen startat. Vi har väl alla hört historier om mödrar som blivit totalt överraskade. Men oroa dig inte - de historierna är undantagen som bekräftar regeln. Kvinnokroppen ger nästan alltid de signaler som behövs.

NEDRÄKNINGEN HAR BÖRJAT Dagarna före förlossningen upptäcker många kvinnor ett plötsligt behov av att städa, snygga till och ordna de sista detaljerna inför barnets ankomst. Så om du plösligt känner ett behov av att tvätta allting som kommer i din närhet, inklusive katten, kan det vara klokt att hålla utkik efter andra, mer påtagliga tecken. Det här är två pålitliga tecken på att förlossningsarbetet håller på ett komma igång:

  • Ett synligt tecken. Du kanske upptäcker en rosa eller blodblandad flytning dagarna eller timmarna innan förlossningen sätter igång. Det är slemproppen som lossnat från livmoderhalsen. Det är inte alla kvinnor som upptäcker flytningen, och vissa kvinnor hinner få värkar innan slemproppen lossnat.

  • Vattnet går. Återigen, vattnet går inte alltid innan förlossningen startar - det kan hända i ett senare skede när livmodern utvidgas. För en del kvinnor sipprar vattnet bara fram, medan det mera är som en störtflod för andra. Så fort fosterhinnan brustit och vattnet gått ska du ringa din barnmorska eller förlossningen.

DET ÄR DAGS! Det säkraste tecknet av alla är när du börjar få regelbundna värkar. Till en början kan värkarna kännas mest som mensvärk eller värk i ländryggen som kommer och går med ungefär 20 till 30 minuters mellanrum. Värkarna blir gradvis starkare, gör mer ont och håller på längre. De uppträder också mer och mer regelbundet. Om du tror att det verkligen är något på gång, ska du lugnt kontakta din barnmorska eller din förlossningsklinik för att informera dem om att förlossningen kommit igång. De kommer att be dig beskriva dina symptom och ge dig råd om när det är dags att åka in. Vänta inte för länge med att åka in bara för att vara duktig och kämpa på hemma. Det är alltid bäst att låta någon som är professionell bedöma utvecklingen. Och även om du ombeds att komma in till förlossningen för att undersökas, kanske du erbjuds möjligheten att åka hem igen om personalen anser att det fortfarande är långt kvar. Viktigast av allt när förlossningen börjar är att du känner visshet om att du klarar av att sätta ett barn till världen, och att målet nu är i sikte. Det är bara timmar kvar tills du får möta ditt barn.

För att få fler tips om förlossningens början, KLICKA HÄR

Detta är hämtat från pampers mailutskick. Mycket lärorikt. Enjoy

Nu blir det att fixa till spjälisen och hyllan som ska målas varv nr2 på.
men först MIDDAG!!!

-over and out-

2 kommentarer:

  1. Förstå! Våra barn är en vecka från färdiggräddade! :) Det är så häftigt.

    SvaraRadera
  2. ååå är det möjligt att "längta" efter värkar när man tror att man inte kommer att få uppleva dem? :-(

    SvaraRadera